ХАРЧУВАННЯ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ РАЙОНУ



ГОЛОВАНІВСЬКА РАЙОННА ДЕРЖАВНА АДМІНІСТРАЦІЯ
КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ
ВІДДІЛ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ

вул. Соборна, 40, смт Голованівськ, Кіровоградська обл., 26500, тел. 2-18-35,
e-mail: inbox6@gl.kr-admin.gov.ua, код ЄДРПОУ 02144016
 


19.09.2018  № 155/01-27
                                              
Керівникам закладів освіти


Про заборону надходження до
закладів освіти продуктів
харчування без супровідних
документів та упорядкування
плати за харчування

Відповідно до пункту 15 Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства освіти і науки України від 01 червня 2005 року № 242/329, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 червня 2005 року № 661/10941, продукти харчування та продовольча сировина повинні надходити до навчальних та оздоровчих закладів разом із супровідними документами, які свідчать про їх походження та якість (накладні, сертифікати відповідності, висновки санітарно-епідеміологічної експертизи тощо).
Заклад освіти має купувати продукти харчування, а благодійна допомога у формі продуктів харчування має надходити до закладу освіти лише із супровідними документами.
Враховуючи неодноразові скарги батьків про вимагання у закладах освіти продуктів харчування (картоплі, моркви, цибулі, буряка, капусти, олії тощо) та відсутність документів про якість та походження зазначених продуктів, відділ освіти, молоді та спорту райдержадміністрації забороняє збір продуктів харчування від батьків для організації харчування учнів.
Чималий резонанс у суспільстві викликає питання збору коштів у закладах освіти.
З метою припинення участі педагогічних працівників у зборі коштів та в обігу готівки, наголошуємо на забороні збирання готівкових коштів за харчування та благодійних внесків педагогічними працівниками у закладах освіти.
Вимагання коштів адміністрацією закладу освіти, педагогічними працівниками є незаконним та передбачає кримінальну відповідальність, згідно з чинним законодавством.
Оплата за харчування має здійснюватися батьками у касах відділень банківських установ, в терміналах самообслуговування, чи користуючись інтернет-банком на розрахунковий рахунок закладу освіти із зазначенням призначення платежу (назви закладу освіти, прізвища та ім’я учня, класу, в якому навчається учень).
Безготівкові розрахунки дозволяють вирішити питання доцільності та прозорості використання коштів на організацію харчування.



Начальник відділу                                 С.ТУЗ


НАКАЗ НАЧАЛЬНИКА
ВІДДІЛУ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
ГОЛОВАНІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

від  05 вересня 2018 року                                                              № 175
смт Голованівськ


Про організацію харчування дітей
у дошкільних та загальноосвітніх
навчальних закладах району

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004           № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», спільних наказів Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 14.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у ДНЗ», Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджених наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 №265,  та з метою забезпечення учнів раціональним харчуванням, збереження здоров'я дітей, запобігання виникнення захворювань органів травлення

НАКАЗУЮ:

1.       Відповідальному за організацію харчування у закладах освіти району Топольник Інні Петрівні:
             тримати на постійному контролі питання організації харчування у закладах освіти району;
             систематично проводити моніторинг якості харчування в ДНЗ та ЗНЗ, узагальнювати результати та виносити на розгляд колегії відділу освіти, заслуховувати на нарадах.
2.  Керівникам закладів освіти району:
здійснювати  жорсткий  і дієвий контроль за кількістю та якістю продуктів харчування, які надходять до навчального закладу, відповідно до  вимог технічної, якісної  характеристики продуктів харчування, станом їх зберігання;
контролювати якість готових страв, їх відповідність  щоденному меню, виконання норм харчування;                                                  
проводити оцінювання якості продуктів харчування та продовольчої сировини відповідно до вимог технічної, якісної  характеристики продуктів харчування;
приймати продукти харчування та продовольчу сировину лише за наявності супровідних документів, які підтверджують відповідність та якість даної продукції;
при виявленні недоброякісного будь-якого продукту комісійно складати акт у трьох примірниках та недоброякісну продукцію разом із актом  повертати постачальнику;                                                      
при виявленні матеріально відповідальною особою нестачі або надлишку одного з видів продуктів надалі приймання продуктів здійснювати за участю представника постачальника із оформленням акту приймання.                                                        
3. Медичній сестрі, відповідальному за організацію харчування в закладі:
під час складання меню-розкладки дотримуватись норм виходу готових страв відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»;
знімати пробу страв за півгодини до видачі їжі  відповідно до переліку страв, наведеному в меню-розкладі, при цьому визначати фактичний вихід страв, їх температуру, смакові якості, консистенцію, запах,  результати зняття проби вносити до Журналу бракеражу готової продукції;
контролювати дотримання технології приготування страв кухарями;
щодня бути присутньою під час відбору кухарем добових проб кожної страви раціону та зберігати упродовж доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня;                                                
контролювати виконання норм харчування у  загальноосвітніх, дошкільних навчальних закладах, щомісяця проводити аналіз їх виконання відповідно до  затвердженого набору продуктів; кожні десять днів упродовж року, з урахуванням  норм заміни продуктів, аналізувати їх за енергоцінністю. За необхідності проводити коригування харчування із зазначенням в Журналі обліку виконання норм харчування.                                                     
розміщувати щоденне меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку та в інформаційних куточках для батьків;                                           
контролювати безпечність та якість продуктів та продовольчої сировини, які надходять до закладу, реєструвати в Журналі бракеражу сирих продуктів відомість про якість продуктів, що швидко псуються;
контролювати санітарний стан харчоблоку у навчальних закладах та  своєчасне проходження медичних оглядів працівниками харчоблоку;
забезпечити контроль за  дотриманням правил особистої гігієни персоналом, перевіряти наявність гнійничкових захворювань і гострих респіраторних інфекцій у працівників харчоблоку, про що зазначати в Журналі здоров’я працівників харчоблоку.
нести повну персональну відповідальність за якість та асортимент   продуктів харчування та продовольчої сировини, які прийнято до закладу, відповідно до  вимог технічної, якісної  характеристики продуктів харчування за додержанням вимог  зберігання. Здійснювати відповідний облік продуктів у Книзі складського обліку;                                     
4. Кухарю:
забезпечити відповідальність за зберігання та використання денного запасу продуктів, повноту закладки і вихід страв, якість і своєчасне приготування їжі, дотримання технології приготування, відбір та зберігання добової проби страв, правил особистої гігієни, санітарного стану харчоблоку;
проводити контрольну зачистку свіжих овочів у присутності медичного працівника чи особи, відповідальної за організацію харчування, результати обробки, відходи після холодної обробки або другої термічної обробки риби, м’яса зазначати у Зошиті обліку відходів (наказ МОН, МОЗ «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у ДНЗ та ЗНЗ» від 17.04.2006 року № 298/227).
5. Всі пункти даного наказу тримати на контролі ПОСТІЙНО.
6. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.





Начальник відділу                                          С.ТУЗ

НАКАЗ НАЧАЛЬНИКА
ВІДДІЛУ ОСВІТИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
ГОЛОВАНІВСЬКОЇ РАЙОННОЇ ДЕРЖАВНОЇ АДМІНІСТРАЦІЇ
КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

від  24 січня 2018 року                                                                 № 13
смтГолованівськ

Про організацію харчування дітей
у дошкільних та загальноосвітніх
навчальних закладах району

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004           № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах», спільних наказів Міністерства охорони здоров'я України та Міністерства освіти і науки України від 01.06.2005 № 242/329 «Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах», спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 15.08.2006 № 620/563 «Щодо невідкладних заходів з організації харчування дітей у дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладах», спільного наказу Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 14.04.2006 № 298/227 «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у ДНЗ», Методичних рекомендацій з організації харчування учнів у загальноосвітніх навчальних закладах, затверджених наказом Міністерства економіки України від 01.08.2006 №265,  та з метою забезпечення учнів раціональним харчуванням, збереження здоров'я дітей, запобігання виникнення захворювань органів травлення

НАКАЗУЮ:

1.Відповідальному за організацію харчування у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів району:
1.1.Тримати на постійному контролі питання організації харчування у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах району;
1.2.Систематично проводити моніторинг якості харчування в ДНЗ та ЗНЗ, узагальнювати результати та виносити на розгляд колегії відділу освіти, заслуховувати на нарадах.
2. Керівникам закладів освіти району:
2.1. здійснювати  жорсткий  і дієвий контроль за кількістю та якістю продуктів харчування, які надходять до навчального закладу, відповідно до  вимог технічної, якісної  характеристики продуктів харчування, станом їх зберігання;
 2.2. контролювати якість готових страв, їх відповідність  щоденному меню, виконання норм харчування;                                                 
2.3.  проводити оцінювання якості продуктів харчування та продовольчої сировини відповідно до вимог технічної, якісної  характеристики продуктів харчування;
 2.4. приймати продукти харчування та продовольчу сировину лише за наявності супровідних документів, які підтверджують відповідність та якість даної продукції;
2.5. при виявленні недоброякісного будь-якого продукту комісійно складати акт у трьох примірниках та недоброякісну продукцію разом із актом  повертати постачальнику;                                                     
2.6. при виявленні матеріально відповідальною особою нестачі або надлишку одного з видів продуктів надалі приймання продуктів здійснювати за участю представника постачальника із оформленням акту приймання.                                                        
3. Медичній сестрі, відповідальному за організацію харчування в закладі:
3.1. під час складання меню-розкладки дотримуватись норм виходу готових страв відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах»;
3.2. знімати пробу страв за півгодини до видачі їжі  відповідно до переліку страв, наведеному в меню-розкладі, при цьому визначати фактичний вихід страв, їх температуру, смакові якості, консистенцію, запах,  результати зняття проби вносити до Журналу бракеражу готової продукції;
3.3. контролювати дотримання технології приготування страв кухарями;
3.4. щодня бути присутньою під час відбору кухарем добових проб кожної страви раціону та зберігати упродовж доби до закінчення аналогічного прийому їжі наступного дня;                                               
3.5. контролювати виконання норм харчування у  загальноосвітніх, дошкільних навчальних закладах, щомісяця проводити аналіз їх виконання відповідно до  затвердженого набору продуктів; кожні десять днів упродовж року, з урахуванням  норм заміни продуктів, аналізувати їх за енергоцінністю. За необхідності проводити коригування харчування із зазначенням в Журналі обліку виконання норм харчування.                                                      
3.6. розміщувати щоденне меню із зазначенням виходу кожної страви поруч з вікном видачі їжі з харчоблоку та в інформаційних куточках для батьків;                                           
3.7. контролювати безпечність та якість продуктів та продовольчої сировини, які надходять до закладу, реєструвати в Журналі бракеражу сирих продуктів відомість про якість продуктів, що швидко псуються;
3.8. контролювати санітарний стан харчоблоку у навчальних закладах та  своєчасне проходження медичних оглядів працівниками харчоблоку;
3.9. забезпечити контроль за  дотриманням правил особистої гігієни персоналом, перевіряти наявність гнійничкових захворювань і гострих респіраторних інфекцій у працівників харчоблоку, про що зазначати в Журналі здоров’я працівників харчоблоку.
3.10. нести повну персональну відповідальність за якість та асортимент   продуктів харчування та продовольчої сировини, які прийнято до закладу, відповідно до  вимог технічної, якісної  характеристики продуктів харчування за додержанням вимог  зберігання. Здійснювати відповідний облік продуктів у Книзі складського обліку;                                     
4. Кухарю:
4.1. забезпечити відповідальність за зберігання та використання денного запасу продуктів, повноту закладки і вихід страв, якість і своєчасне приготування їжі, дотримання технології приготування, відбір та зберігання добової проби страв, правил особистої гігієни, санітарного стану харчоблоку;
4.2. проводити контрольну зачистку свіжих овочів у присутності медичного працівника чи особи, відповідальної за організацію харчування, результати обробки, відходи після холодної обробки або другої термічної обробки риби, м’яса зазначати у Зошиті обліку відходів (наказ МОН, МОЗ «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у ДНЗ та ЗНЗ» від 17.04.2006 року № 298/227).
5. всі пункти даного наказу тримати на контролі ПОСТІЙНО.
6. Контроль за виконанням даного наказу залишаю за собою.





Начальник відділу                                            С.ТУЗ


Комментариев нет:

Отправить комментарий